fbpx
Начало / Мисия доброволец / Форум за доброволчеството “Заедно творим добро”

Форум за доброволчеството "Заедно творим добро"

За първа година на 11 декември 2019г., в гр. Бургас се проведе форум за доброволческата активност, организиран от Община Бургас – дирекция „Младежки дейности“. Форумът събра близо 90 представители на различни училища и организации. Всеки сподели в какви инициативи е участвал или участва. Бяха представени и добри практики свързани с доброволчеството в училищата от провинция Онтарио, Канада. Гергана Маринова, разказа накратко за доброволчеството като част от образователната система в Канада.

Елина Гюрова от родителското настоятелство към ОУ „П.Р. Славейков“ заяви – „Доброто е хубаво да се казва и споделя, за да го направим заразно“.
Десислава Василева от МКБППМН в гр. Бургас, сподели своя доброволчески опит в Африка, с презентацията си „Какво получих, лично като доброволец – Получих опит, приятели, контакти за бъдещо сътрудничество. Всичко това и повече!“

Целта на форума бе:

  • да се популяризира доброволческата дейност сред деца, родители и работодатели;
  • да се създаде пространство, където доброволци от различни сфери да се
    запознават, да споделят и популяризират каузите си.

Очаква се доброволчеството да заема все по-голямо място в образователната система за в бъдеще.
На форума представители на Orbis Digital Agency – Бургас представиха и „Точката на информационен обмен“, включена в платформата „Активни и здрави Бургас“.
Според организатора, Гергана Брънзова, директор на Дирекция “Младежки дейности” към Община Бургас, подобна инициатива би била необходима за всички, а целта е да бъде внедрена идеята за доброволчеството в обществото. „Бихме искали тази идея да се разгърне и да стане мащабна. България е на едно от последните места в Европейския съюз по оценяване на доброволчеството – тази дейност не се котира достатъчно. Много хора я извършват, но самите те не го осъзнават. Тя не се кредитира достатъчно в университетите, например, а представлява нещо, което хората правят от сърце, така че би трябвало да бъде отбелязана и заявявана повече“, посочи още организаторът. Тя добави, че ключовата дума на днешния форум е „Споделяй“, тъй като с него се цели да се обгърне по-голям мащаб от хора, а диапазонът във възрастта на участниците да се разшири
максимално.
„Доброволчеството е това да правиш нещо от сърце, нещо безвъзмездно и да можеш да се мотивираш. „Заедно творим добро“ е първият доброволчески форум, който да включи в една платформа всички тези организации с чудесни доброволчески каузи, които съществуват и за които е нужда хората да научат. Искаме те да се запознаят помежду си в точката за информационен обмен, която е дигитална и по която да могат да споделят информацията“, допълни още Гергана Брънзова. Тя добави, че форумът „Заедно творим добро“ е първата стъпка към внедряване на идеята за доброволчество, като се очаква тя да стане широко застъпена и в учебните заведения, с организирането на различни дейности в тази насока. Доброволчеството е една от най-силните форми на социална активност, която помага с малки стъпки всеки ден да живеем в по-отговорно, по-сплотено общество.


Желаеш да ВИЖДАШ ПРОМЯНАТА в града в който живееш?!


Бъди ПРОМЯНАТА,

ВКЛЮЧИ СЕ!

X